5 Sporttrends in 2017

Personalisatie sportartikelen

Body Geometry van Specialized  (Bron: Belga)

Iedereen vindt het leuk: je clubtruitje met jouw eigen naam er op, die dure racefiets met jouw initialen en vlag op en de T-shirts die de organisatie laat maken op de groepsreis of event. Maar tegenwoordig gaat de personalisatie een stapje verder. Toen Nike ID opgericht werd in 1999, was het mogelijk om enkele karakters en kleuren toe te voegen/te kiezen van bepaalde modellen. Andere merken en kledingstukken volgden. Skischoenen waren wellicht de eerste producten waarbij de vorm werd aangepast aan de klant, zodat een ideale pasvorm garant stond en pijnlijke voeten uitbleven. Op dit idee gaat o.a. Specialized meerdere producten uitbrengen die specifiek op maat gemaakt zullen worden. Bepaalde kwalen en ongemakken zouden op deze manier vermeden moeten worden, maar vergeet er vooral ook niet jouw naam op te laten drukken.


Garmin Face-it laat het zelfs toe om de achtergrond van uw sportuurwerk aan te passen naar uw wensen.

Wearables

De Vivoactive HR. (Bron: Garmin)

Info, stats en cijfertjes, we kunnen er niet genoeg van krijgen. Na de introductiejaren van excercise-apps en activity loggers (Strava, Runkeeper,…) waarvoor je meestal een smartphone, hartslagmonitor of gps gebruikt, zijn we nu klaar voor continue registratie. Door middel van activity trackers en smartwatches wordt ons gehele actieve (en inactieve) leven bijgehouden. Zelfs uw slaap wordt ontleed (Vivoactive HR). Waar, wanneer, hoeveel en zelfs met wie we sporten kunnen we laten opmeten en delen over de social media.

 


Personal Training

Het is geen geheim dat personal training al langer bestaat, maar nu pas wordt er meer en meer gebruik van gemaakt. Fitnessketens willen de lidgelden laag houden en besparen daarom op duurdere goed opgeleide mensen.  Doch de klanten willen meer en meer een goede service en zijn bereid daarvoor te betalen. (Op lange termijn spaart men in veel gevallen zelfs geld uit). Motieven om over te stappen zijn zeer divers, atleten die op een bepaald plafond vast zitten, advies van een arts, een totaal andere aanpak/sfeer prefereren,…

Virtual reality / Gamification

U hebt ze mogelijks al gezien op Youtube, de 360° views die reageren op de bewegingen die u maakt met de smartphone. Ook de game-industrie maakt hier gebruik van en maakt van de oude Fifa ’96 en NBA2K spellen nu echte virtual reality games. Dit kan door het gebruik van een VR-bril zijn of door de omsluiting van gigantische beeldschermen. Zo kan u virtueel meesporten binnen het spel. Een beetje zoals de snowboard-game en dansspel die reeds te vinden waren in menig arcade.

Bodyweight Training

BWT kan letterlijk overal.

Gedaan met zware gewichten zeulen en eenzijdige oefeningen eindeloos herhalen. Deze weerstand hebt u steeds bij en kan u overal gebruiken, uw lichaam. Wie bodyweight training (BWT) hoort denkt meteen aan zware oefeningen zoals pull-ups en vreemde capriolen aan een rekstok. Dit hoeft nochtans helemaal niet zo te zijn en het meest bekende voorbeeld van lichtere BWT is dan ook het beoefenen van yoga. Yoga en alle andere vormen van BWT trainen naast kracht ook lenigheid, coördinatie, stabiliteit, proprioceptie,…, ademhalingstechnieken,creativiteit. Zaken die bij klassieke krachttraining vaak uit het oog verloren worden.

Reminder: binnenkort ook personal training en bodyweight training te volgen bij Sportilicious, blijf ons dus zeker volgen.
Groeten, Kevin.

Kevin @ Sportilicious

Bewegingsdeskundige & sportliefhebber.

Geef een reactie