Hoe?

Via geocaching.com

1. Zoeken en selecteren

Wie de site opent ziet bovenaan de tabbladen uitleg – spelen – gemeenschap – winkel. De uitleg op de site bevat zo’n grote bron aan info dat het voor beginners een overrompeling kan lijken, vandaar deze pagina. Indien je reeds bent ingelogd, kan je makkelijk gebruik maken van “gebruik mijn thuislocatie” door met de cursor in de grote zoekbalk te klikken.

Startpagina geocaching.com

Deze link opent een gestructureerde lijst van caches die gesorteerd staan volgens de nabijheid ten opzichte van uw thuislocatie. Ook het type cache, populariteit, de moeilijkheid, het terrein en de datum wanneer hij laatste gevonden is, kan u daarbij aflezen. De coördinaten komen pas tevoorschijn door de gewenste open te klikken.

Lijstweergave van de geocaches in de buurt.

Rechtsboven ziet u ook de mogelijkheid om handig over te schakelen van een lijstweergave naar een kaartweergave. De kaartweergave is ook te bekomen via het menu “spelen” en vervolgens “bekijk geocache kaart” te selecteren. Bij de onderstaande foto van de kaartweergave heb ik ‘opwaarderen’ en de filters onder de zoeker, bewust afgeknipt omdat deze premium (en dus betalende) functies zijn.

Deeltje van de kaartweergave.

2. De cachepagina

Op deze pagina vindt u de naam, grootte, moeilijkheid en vooral ook de coördinaten van de geocache (kortweg cache). Door deze coördinaten in te geven op de gps of smartphone kan u op zoek gaan naar de cache. Veelal is er ook een tip voorhanden, die het zoeken wat makkelijker maakt. Uit de gelogde bezoeken van andere zoekers (onderaan) kan u ook veel informatie halen.

Mocht het alsnog niet lukken om de cache te vinden, dan kan u hier ook de plaatser contacteren en vragen om wat hulp. Maar het is natuurlijker leuker om ze zelf te vinden. Bij moeilijkere caches is het ook ’n beetje not done om om hulp te vragen. Bij de makkelijkste is het meestal niet nodig. Meestal gebeurd het dus bij die die er tussenin zitten.

3. Trek ten velde

Ga nu op stap en zoek op de aangegeven locatie. Tracht zo dicht mogelijk op het nulpunt (Ground Zero, GZ) te komen. (Dit is het aangegeven coördinaat dus). Mocht u het hier niet vinden, maak dan steeds groter wordende concentrische cirkels. Zo hebt u een groter zoekgebied. Wanneer u de cache gevonden hebt dient u deze te voorzien van uw nickname en de datum waarop u hem vond. Proficiat, uw eerste vondst is binnen!

4. Online loggen

Na het loggen op papier dient u de cache ook nog eens online te loggen. Dit kan gewoon door de grote groene knop rechtsboven de cachepagina aan te klikken. De meeste leggers hebben graag dat u wat vertelt over uw zoektocht, of hoe mooi/leuk/… u de cache vond. Er is ook de mogelijkheid om foto’s toe te voegen.

Na het loggen krijgt de legger een verwittiging dat de cache gevonden is door u. Zo kan hij dit nakijken bij een volgende check-up van de cache. Het spreekt voor zich dat foutieve logs niet gewaardeerd worden. Dus indien u de cache niet vond, log deze dan online als een “Did not found” (DNF). Gevonden caches worden gele smiley’s op uw geocache kaart. DNF’s worden blauwe, droevige gezichtjes. Onterecht gevonden logs zullen door de plaatser verwijderd worden. Vals spelen heeft dus weinig zin…