Hydratatiemeting bij het trainen

Voldoende drinken voor, tijdens en na inspanningen is zeer belangrijk. Volgens Babak Ziaie, professor biomedisch ingenieur en elektrisch en computer ingenieur aan de universiteit van Perdue, kan een vochtverlies van slechts 2% de menselijke fysieke en mentale capaciteit met tot wel 30% beperken. Reden genoeg dus voor de onderzoekers en topsporters om op zoek te gaan naar een manier om dit te registreren tijdens trainingen.

De medisch onderzoekers van Purdue hebben onder de vorm van een patch een manier gevonden om het vochtverlies/dehydratatie te meten. De klever bevat een water-permeabele oppervlakte waarlangs zweet de kanaaltjes kan doordringen. Aan de uiteinden van deze kanaaltjes bevinden zich kleurstoffen die zichtbaar worden naarmate ze meer bevochtigd worden. Zo is naargelang de kleur makkelijk af te lezen hoeveel zweet (vocht dus) er reeds verloren is gegaan tijdens de training.

Het is getest tot op een zweetgehalte 90 microliter per vierkante centimeter huid en zou een kwartier tot 90min lang moeten meegaan. De patch is uiteraard niet geschikt om te gebruiken in een natte omgeving.

Kevin @ Sportilicious

Bewegingsdeskundige & sportliefhebber.

Geef een reactie