No easy way…

Naar aanleiding van een artikel van “sportcoach” HLN, wil ik graag aanstippen dat er geen snelle noch makkelijke weg is naar een gezondere levensstijl. Desondanks blijven titels als “Slechts 7 minuten per dag”, “-10kg per maand” en medicatie een populaire 2e keuze wanneer de goede voornemens zijn uitgeblust. Maar maak u geen illusies, het zal moeilijk worden. Zowel fysiek als mentaal zal u er voor moeten knokken. Maar wie de juiste aanpak vindt voor hem/haar zal slagen, trots zijn op de afgelegde weg en er nog plezier aan beleven ook. Iets waar Sportilicious u graag in begeleidt!

Maar wat is er dan eigenlijk mis met die wonderformules? Afhankelijk van de vooropgestelde work-out, medicatie of toestel zullen er een of meerdere van de volgende punten de reden(en) zijn waarom ze niet werken of een drop-out effect hebben (zoals het jojo-effect bij een ongebalanceerd dieet).
– Programma stemt niet overeen met het doel.
– Onvoldoende intensiteit of trainingsduur waardoor er geen verbetering is.
– Extreme intensiteit van bij de start waarbij overbelasting optreedt.
– Hoge moeilijkheid van uitvoering van de beweging met als gevolg een hoge kans op blessures.
– Laag pleziergehalte, geen fun zorgt voor opgaves.
– Eenzijdige training die maar een aspect benadrukt. (bvb enkel krachttraining).
– Geen coaching.
– Geen controle of bijsturing.
– Direct terugval na het stoppen van de medicatie.
– Het programma stimuleert geen wijzigingen in de levensstijl van de uitvoerder, ook dit zal een terugval in de hand werken.
-…

U merkt het al, extra bewegen is goed, zelfs een beetje kan al een deugdzaam gevoel geven. Toch blijft het voornamelijk bij dit kortstondige gevoel. Laat u dus niet vangen aan de mooie praatjes gekoppeld aan producten, supersnelle/easy trainingsprogramma’s en bepaalde pillen. Neem een personal trainer onder de arm en stel samen de te bereiken doelen op. Ontdek samen de bewegingsvorm die je ligt en volg voldoende lang het uitgestippelde programma na. Enkel en alleen op die manier leer je de gewoonte aan om blijvend te werken aan een gezonder en fitter leven.

Sportieve groeten, Kevin

Kevin @ Sportilicious

Bewegingsdeskundige & sportliefhebber.

Geef een reactie