Take a walk on the wild side.

Wandelen wordt niet altijd aanzien als een sport, maar moet dat dan?

Mensen hebben veelal het idee dat er fanatiek gesport moet worden om een gezondere levensstijl na te streven. Dit is echter niet het geval, verschillende kleine aanpassingen kunnen reeds een groot verschil uitmaken. Som die kleine aanpassingen bij elkaar op, en je hebt reeds een enorme evolutie. Een van die aanpassingen kan dus zijn om de perceptie van intensiteit te veranderen. Hoge intensiteit hoeft niet altijd, je hoeft geen topsporter te worden (sterker nog, topsport is veelal ongezond). Daarom gaat dit stukje over wandelen en niet over lopen. De mens moet voldoende bewegen om gezond te functioneren en laat wandelen eens die bewegingsvorm zijn.

Voordelen van wandelen.

Meteen met het positief nieuws beginnen, wat zijn nu allemaal de voordelen die wandelen mij biedt? Bewegen, en dus ook wandelen, is stress verlagend. Net zoals jezelf begeven in een bos dat is. Combineer je beide, d.w.z. ga je frequent wandelen in het bos, dan zal je je meer ontspannen beginnen voelen. Wie nu spontaan denkt aan de uitvlucht “Er is geen bos in de buurt”, mag ook gerust op de dijk, in het park of ergens anders wandelen. Maar tracht wel verkeersvrije locaties op te zoeken indien mogelijk

Een tweede voordeel is dat het altijd en overal kan. Er is geen specifiek materiaal nodig (tenzij goede wandelschoenen bij een bergtrekking) en men is niet gebonden aan openingsuren of aan sportinfrastructuren. Nog 20min wachten op de volgende bus, te vroeg voor de afspraak, een lunchpauze of gewoon een dood moment kunnen makkelijk gevuld worden met een korte wandelepisode.

Nog een pluspunt is dat het geschikt is voor quasi iedereen. Wandelen heeft een veel mindere impact/druk op het lichaam dan de meeste andere sporten. Startende sporters, rugpatiënten, zwaarlijvige personen, ouderen, sedentaire personen, …,  kan zonder veel risico starten met het maken van mooie wandelingen. Deze enorme toegankelijkheid nodigt dan ook uit om geregeld op pad te gaan in groep. Wat de sociale interactie ongetwijfeld goed zal doen. & Neem gerust uw trouwe viervoeter mee, hij zal u zo dankbaar zijn.

Is dat niet saai?

Vroeger had ik het zelf ook niet zo voor wandelen. Ik associeerde het namelijk met het verplichte zondagmiddag slenteren op familiebezoeken. Gaandeweg leerde ik dat het echter ook anders kan. Er bestaan duizenden knappe routes uitgepijld langsheen de mooiste natuur. De bekendste zijn wellicht de Grote Routepaden (GR-paden) gekenmerkt door hun wit-rode verfstreepje en die vele landen doorkruisen. Maar ook onze provinciën onderhouden mooie permanente routes. Veelal te selecteren per thema zoals molens of kastelen.

Een andere manier is kennismaken met de wandelsportfederatie. Zo kom je meer te weten over de lokale wandelclubs of de vele wandelingen die zullen plaatsvinden bij jou in de buurt. Je vindt er onder meer ook praktische tips terug met betrekking tot wandelschoenen/kledij, ongevallenverzekeringen en artikels.

Wie echter liever zelf een avontuurlijke route maakt kan dit via een onlineplatform als RouteYou. Via de app, mobiele site of de zeer uitgebreide website kan wandelroutes opstellen, aanpassen en beheren. Je kan er eveneens de openbare routes van andere gebruikers bekijken en downloaden. Wil je snel een route vanaf jouw locatie met een bepaalde afstand afleggen, dan laat je de software gewoon een suggestie maken. Meer informatie over de werking volgt in een later artikel, of volg een van hun vele trainingssessies in de Benelux.

Specialleke

Wie graag eens wandelt maar toch iets meer zoekt, kan dat ook letterlijk doen. Geocaching is een soort verstoppertje die zich uitermate leent tot de wandelsport. Via online te verkrijgen coördinaten ga je met de gps of smartphone op zoek naar een “cache”. Dit is meestal een klein potje of doosje met de grootte van de oude filmrolletjes. Hierin zit dan een logboekje waarin de vinders hun naam en de datum noteren. Soms zit er ook een verassing bij of is de zoektocht op zich een hele puzzel om te kraken. Na de vondst bevestig je nog eens online. Meer info over deze leuke bezigheid op www.geocaching.com. Binnenkort komt er ook een extra tab op Sportilicious.be met alle nodige info, uitleg en het gebruikte jargon.

Kevin @ Sportilicious

Bewegingsdeskundige & sportliefhebber.

Geef een reactie